Find måder at håndtere koncentrationsbesvær på

Synes du, det kan være svært at koncentrere dig, eller har du et barn, som døjer med koncentrationsbesvær? Uanset om barnet er diagnosticeret med for eksempel ADHD eller ej, kan koncentrationsbesvær være enormt forstyrrende og gøre, at det kan være svært for barnet at følge sin skolegang. Hvis bogstaverne hopper og danser og det, læreren siger har svært ved at sidde fast, kan det være demotiverende at møde op.

For nogle børn betyder det desværre, at man kan blive stemplet som den, der aldrig kan sidde stille eller ikke gider følge med i timerne – men ofte skyldes det faktisk, at barnet ikke har fået ordentlige værktøjer at arbejde med som kan gøre, at det bliver nemmere for barnet at koncentrere sig. Der findes rigtig mange redskaber til børn og voksne med ADHD eller motorisk uro og koncentrationsbesvær, og det kan godt være det værd lige at sætte sig ind i mulighederne.

Spot hvor udfordringen ligger

Noget af det, der kan være svært, er at spotte, hvor udfordringerne egentlig ligger. Er der koncentrationsbesvær ved alle opgaver, eller er der nogle ting, hvor det ikke fylder? For nogle er det lettere at lære, hvis man har mulighed for at være aktiv samtidig, ligesom visuel læring er noget af det, der kan fungere for mange, mens det at lytte eller læse kan være svært.

Her kan det hjælpe med forskellige former for stopure, der giver en tid for, hvor længe man skal koncentrere sig, og hvor man belønnes med strukturerede pauser. Det kan være med til at gøre, at forskellige opgaver bliver mere overskuelige og bedre kan løses. Det kan også være, at et lille stykke legetøj, der er lavet specielt til at stimulere sanserne kan være det, der gør, at det bliver nemmere at koncentrere sig – uanset om der er tale om at se en film eller lytte i en time.